Nalazite se:

Početna Aktivnosti Savjetovalište i škola za roditelje "Sretno dijete"

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 236 
Savjetovalište i škola za roditelje "Sretno dijete" PDF Ispis E-mail

Vaša djeca nisu Vaša djeca.
Ona su sinovi i kćeri života koji čezne sam za sobom.
Ona dolaze kroz Vas, ali ne i od Vas.
I mada su s Vama, Vama ne pripadaju.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli.
Jer ona imaju svoje vlastite misli.
Možete udomiti njihova tijela,
Ali ne i njihove duše,
Jer njihove duše borave u domu od sutra
Koji vi ne možete posjetiti niti u
Najodvažnijim snovima.

 

Kahlil Gibran
Prorok i prorokov vrt

Osnovne postavke

 

“Svatko može izbrojiti sjemenke u jabuci, ali tko može izbrojiti jabuke u sjemenci?” (anonimni autor)
Sva su djeca sposobna i sva su djeca kreativna - samo im trebamo pružiti uvjete da iskažu i razvijaju klice svojih urođenih darova.
Sva djeca hoće, i sva djeca mogu – samo im je potrebno dati priliku i zadatke primjerene njihovom razvojnom stupnju.
Pozitivnim iskazima i vlastitim primjerom svako je dijete moguće motivirati i potaknuti na suradnju.
Grubim riječima i batinama učimo djecu samo jedno: da je nasilje djelotvorno.
“Odgajamo li čovjeka, odgojit ćemo osobu, odgajamo li roditelje, odgojit ćemo čitav narod” – kaže poslovica.
Pokazujemo li djetetu da je, i nama i svemiru, do njega stalo zbog onoga što jest, a ne zbog onoga što postiže, dobit ćemo od njega puno više nego kad ga opterećujemo našim očekivanjima u pogledu njegove vlastite sudbine.
Svako sretno dijete postat će sretan, sposoban i odgovoran pojedinac, jednako tako kao što je i mnogo nedaća i tuga ovog svijeta povezano i s nevoljama djetinjstva.

 

Program


Za nešto tako jednostavno kao što je voziti auto, roditelji moraju ići u vozačku školu. Pa ipak, kad se nađu pred najzahtjevnijim i najtežim životnim zadatkom – roditeljskom ulogom – osim tečajeva za trudnice, ne smatra se da bi roditelji trebali pomoć i informaciju kako se snaći u novoj ulozi.

  • Pomoći ćemo roditeljima da se snađu u svakodnevnim i uobičajenim roditeljskim situacijama; što učiniti kad dijete izgovori onu zastrašujuću riječ: Neću!, kako ga motivirati za suradnju i izvršavanje zadataka ne koristeći kaznu ili nasilje, kako prepoznati potrebe djeteta, kako se nositi sa pubertetskim “elementarnim nepogodama” itd;
  • Nudimo vam individualne konzultacije vezane za upravo vaš, specifičan problem;
  • Organiziramo školu za roditelje, radionice i seminare gdje ćemo vam pomoći, odnosno upoznati vas s metodama i načinima kako (po)ostati uspješan i djelotvoran roditelj;
  • Organiziramo i seminare i radionice za učitelje i nastavnike, kao “zamjenske” roditelje. Kako reagirati u svakodnevnim situacijama u razredu? Kako postići disciplinu i radnu atmosferu, a da to ne bude uz pomoć prijetnji i kazni, što učiniti kad je učenik bezobrazan, a da ne počnemo vikati – kako kreirati vedru i veselu atmosferu u kojoj ćete vi s radošću poučavati, a djeca s veseljem učiti?

 

Ciljevi


“Postoje dvije trajne vrijednosti koje smo dužni dati svojoj djeci¸ jedna se zove korijeni, a druga krila.” (Hodding Carter)
Cilj nam je osvijestiti zbiljske zadaće roditeljstva i pomoći roditeljima da postanu djelotvorni u odgajanju svoje djece.
Želimo vam pomoći da osvijestite, odnosno prekinete obrazac ponašanja naslijeđen od svojih roditelja, a koji nesvjesno prenosite na svoju djecu. Uobičajeno se kaže da su djedovi i bake bolji prema unucima nego što su bili prema svojoj djeci; jer imaju iskustvo vlastitih pogrešaka. Zašto da budete samo dobri bake i djedovi, kad možete biti još bolji roditelji svojoj vlastitoj djeci?
Želimo također upoznati roditelje s njihovim pravima, kao i pravima njihove djece. Roditelje se upoznaje s njihovim dužnostima čim dijete krene u školu, dijete se također u školi upoznaje sa svojim dužnostima; no znate li koja prava imate kao roditelj? Znate li koja su prava vašeg djeteta?
I na kraju, ali nipošto najmanje važno, želimo vam pomoći da uživate u tom uzbudljivom i prekrasnom razdoblju u kojem ste povlašteni pratitelji vašoj djeci na njihovom putu samorazvoja; jer to će vrijeme tako brzo proći!
Dugoročni je cilj da edukacija roditelja postane nezaobilazan dio roditeljstva, jer želimo roditeljima osvijestiti mogućnosti i moć koju upravo oni – ne škola, ne društvo ili država – imaju  u odgoju svoje djece.